Monday, July 16, 2012

Easy going Bread Baking Babes

Time for another episode of the adventures of the Bread Baking Babes. This month Sara from "I like to cook" is our kitchen of the month. She chose an easy bread for us, no kneading, just one rise and ready. This is the best time for a quick and easy bread, these last weeks before the summer holidays begin are always very hectic. Our youngest finishes group 8 (elementary school) and starts a whole new school next year. So there are lots of things that need parental assistence;  musical (done and a big hit!), a farewell outing and celebration with BBQ (which is of course planned next thursday... lots and lots of rain predicted), preparing a farewell gift to the school...ah well and lots more farewells from the sports ecc. A nasty dental nightmare in between for me (still waiting to wake up), so really a good time for this little bread.

Best of all it has oatflakes in it, we LOVE our oats here. There is a loud cheering when I have forgotten to bake bread and they are 'forced' to have a bowl of oatmeal in the morning. It's a batter-like dough, hence no kneading, just some stirring and presto. No first rise, dump in a loaftin let it rise and bake it. It rose quite decent before it went into the oven, but don't expect a dome on your bread when baked from a batter-dough. The smell is delicious, credit to the oat! When carved it's a little sticky/wet, but that's what I expected from this kind of bread. To get rid of some of the stickyness, make toast with it!! I made some minor changes, that I've wrote down in the recipe below: less yeast, less salt, longer rise.

Give this one a try, you'll have a fragrant and healthy loaf on your counter in no-time. Bake with us and become a Bread Baking Buddy. Bake, post, share your thoughts and send all that to Sara (iliketocookATshawDOTca), so she can join all the entries together for us to see. Deadline 29th July.

Easy Little Bread
(No-knead - makes 1 loaf) link here
(PRINT recipe)
1 cup/125 g unbleached all-purpose flour
1 cup/140 g whole wheat flour
1 cup/100 g rolled oats (not instant oats)
1 ¼ cups/300 ml warm water
1 ½ tsp dry yeast
1 TBsp runny honey
1 tsp salt
2 tablespoons butter, melted, for brushing/or a little oil

In a large bowl mix the flours, oats, and salt in a large bowl. Add the honey and yeast in a little well in the centre and pour on the lukewarm water and stir very well.

Brush a 8”x4” loaf pan generously with some of the melted butter (or just brush with a little oil). Turn the dough into the tin, cover with a little plastic and set in a warm place for 45-60 minutes, to rise (it came to the rim).
Preheat the oven to 350ºF/180ºC, with a rack in the middle. When ready, bake the bread for 35-40 minutes, until golden and pulling away from the sides of the pan. Remove from oven, and turn the bread out of the pan quickly. Let it cool on a rack. Serve warm or cold with a topping of your choice. Very good toasted too!

(Adapted from Gran's Kitchen: Recipes from the Notebooks of Dulcie May Booker)
Prep time: 10 min - Cook time: 35 min
_______________________________________________________________

And now for something a little different:

The Babes will bake and post on August 15th in honor of Julia Child’s 100th birthday, and we would love for the Buddies (that is, anyone who would like to play), to join us in posting on that day.

Big thanks to Elle for creating the invitation. For the recipe we will be baking, please email   Susan:   susan at wildyeastblog dot com 


(NB: This is an invitation for NEXT month, August. THIS month (July), Buddies are still invited to make the Easy Little Bread.)
________________________________________________________________

Bread Baking Babes: lekker makkelijk

Een nieuwe aflevering van het vervolgverhaal van de Bread Baking Babes, dit maal geschreven door Babe Sara ("I like to cook"). Ze koos voor ons een snel en makkelijke brood met havervlokken. We zijn hier dol op havervlokken en havermout, dus dat was alvast goed. Bovendien een prettige bijkomstigheid in deze hectische laatste weken voor de vakantie (incl. afscheid van de jongste van de basisschool) dat het snel en eenvoudig is.

Omdat het een "beslag"-deeg is, i.p.v. een gekneed deeg is het na het bakken wat plakkeriger en natter. Als je de boterhammen roostert, raak je dat desgewenst wat kwijt. Ik heb een paar kleine veranderingen in het recept aangebracht (minder gist, minder zout, langere rijstijd) die ik hieronder al verwerkt heb.

Heb je zin om dit broodje ook te bakken, wordt dan onze Bread Baking Buddy en stuur je bevindingen naar Sara (iliketocookATshawDOTca) zodat je niet alleen de felbegeerde Buddy-badge krijgt toegestuurd, maar ook opgenomen wordt in de round up die Sara zal maken. Deadline 29 juli! Succes.

Makkelijk en snel broodje
(zonder kneden)(voor 1 klein brood)
(recept PRINTEN)
125 g witte broodbloem
140 g volkoren tarwemeel
100 g havervlokken (geen havermout)
300 ml lauwwarm water
1 ½ tl droge gist
1 el vloeibare honing
1 tl zout
2 el boter, gesmolten. Of wat olie (voor het bakblik)

Meng in een grote kom de bloem, het meel, havervlokken en het zout. Voeg de honing en gist toe en giet het lauwwarme water erbij. Roer het heel goed door met een grote pollepel.

Vet een broodblik in van ongeveer 20 x 10 cm met boter of olie. Doe het deeg in het bakblik en dek het af met wat plastic. Laat het rijzen, dit duurt ongeveer 1 uur (toen kwam het bij mij net aan de rand van het blik).

Verwarm ondertussen de oven voor op 180ºC, met een rooster in het midden.

Als het brood gerezen is, bak je het brood ongeveer 35-40 minutes, tot het goudbruin begint te worden en het loslaat van de kanten. Haal het uit de oven, keer het brood uit het blik en laat het afkoelen op een rooster.
Eet het lauwwarm of koud met beleg naar keuze. Ook erg goed om te roosteren (of in de koekepan even op te bakken)


(bewerkt naar: Gran's Kitchen: Recipes from the Notebooks of Dulcie May Booker)

5 comments:

Natashya KitchenPuppies said...

Lovely loaf, great changes!

MyKitchenInHalfCups said...

You are just incredible. Did you know that dental nightmares are illegal ... unfortunately no one has been able to put them in jail.
Your loaf looks great. I too increased the rise time but used the full yeast. Still my results were much like yours. Toast was lovely.
But when it occurred to me this is the loaf I've been looking for for Thanksgiving dressing! I decided this is a gem of a keeper.

Elle said...

Lovely loaf and no telling that you reduced the yeast. I agree, it is great for toast!

katiez said...

Hate, hate, hate anything to do with the dentist. Get it behind you and have a great summer holiday. Love the bread - looks delicious. And we love oats, too.

Steven said...

Ik wil je hierbij graag laten weten dat ik je foodblog heb opgenomen in onze foodblog-feed verzameling: ChefinaBox.collected.info. Een realtime overzicht van alle artikelen van alle Nederlandse foodblogs plus een aantal van de leukste Engelstalige. Voor iedereen die net zo van Foodblogs houdt als wij!

Als je het een fijne pagina vindt zouden we het leuk vinden als je een linkje op je blog plaatst!

Groetjes en blijf bloggen!

Steven van Chef in a Box