Monday, December 15, 2014

Let's bake with apples.

I love nothing better than some pie or cake with apples or pears (or both). Sometimes it's a joy to have time and fiddle around with a recipe, but sometimes you just need a quick recipe, quick in making, baking.. and unfortunately also quick in eating. 

This is such a recipe, apple pieces on the bottom of the form and a simple cake batter with a little grated coconut in it on top. I used eating apples for this cake, you can choose which variety you want. Just what you need in the pre-christmas time, before you're going to bake your stollen, panetone or pandoro. That's on the menu for next time. Make some coffee and have a wedge of this one.

Upside-down apple cake with coconut
(PRINT recipe)
300 g apples, peeled, cored and sliced
juice and grated zest of 1 lime
3 TBsp sugar
150 g butter
150 g sugar
3 eggs
100 g AP-flour
60 g grated coconut
2 tsp baking powder

Preheat the oven to 360°F.  Grease and flour a 9" cakepan. Place the apples on the bottom in a nice pattern. Sprinkle the lime zest and juice of it. Sprinkle the sugar over it.

Whisk the butter and sugar until light and fluffy. Whisk the eggs in, one by one. Finally beat in the flour and grated coconut. Divide the batter over the apples.

Bake for about 40 minutes until golden and done. Let it cool for 5 minutes and invert it on a plate. Serve cold or warm.

(source: "Appeltaart" -J. Schults)

___________________________________________

Even iets met appel tussendoor...

Gewoon even snel een appelcake receptje ertussen door. Een heel eenvoudig recept eigenlijk, met nog genoeg appels in voorraad is dit soms gewoon lekker snel. Net voor je de kerststol gaat maken, kan dit nog net even. Geniet ervan en ik start vandaag met het bakken van iets wat nog meer bij Kerst past. Eet smakelijk.

Ondersteboven appeltaart met kokos
(recept PRINTEN)
300 g appels, geschild en in partjes
sap en rasp van 1 limoen
3 el suiker
150 g boter
150 g suiker
3 eieren
100 g bloem
60 g geraspte kokos
2 tl bakpoeder


Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een ovenschaal of taart vorm ( 23 cm doorsnede) in en bestuif met bloem. Verdeel de appels over de bodem in een mooi patroon. Bestrooi met limoensap en -rasp en suiker.

Klop de boter met de suiker licht en luchtig en meng één voor één de eieren erdoor. Goed mixen tot de eieren goed opgenomen zijn. Meng de bloem en de kokos erdoor. Giet het beslag over de appels.

Bak de taart ongeveer 40 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is. Laat hem iets afkoelen en keer de taart om een een bord. Serveer warm of koud.

(naar: "Appeltaart" -J.Schults)

No comments: